Atkal ir pienācis septembris – sēnēm bagātākais mēnesis. Domāju, ka daudzi no mums ar prieku dodas sēņot mežā un ar tādu pašu prieku gatavo visa veida sēņu sagataves ziemai, neskatoties uz to, ka tas prasa zināmu laiku un pūles.
Marinēšana, žāvēšana un, protams, sālīšana ir galvenās sēņu pagatavošanas metodes. Šodien runāsim par to, kā iesālīt sēnes ziemai.
Sastāvdaļas:
1 kilograms meža sēņu;
100 militri ūdens;
2 ēdamkarotes sāls;
5 melnie pipari;
2 lauru lapas;
Dilles pēc garšas
Upeņu lapas pēc garšas
Mārrutku lapas pēc garšas
Ķiploki pēc garšas
30 grami sāls.
Pagatavošanas gaita:
1. solis
Sēnes ziemai tu vari sagatavot, izmantojot sauso, auksto vai karsto metodi – tas viss ir atkarīgs no sēņu veida.
Mūsu ģimenē iecienītas ir sviesta bekas, baravikas, samtbekas, bērzlapes, apšu bekas.
Tāpēc, ja ir laimīga dažādu apstākļu kombinācija: laikapstākļi, laiks, vēlme un, protams, veiksme – gatavojam tieši šīs sēnes. Vienlaikus liec aiz auss, ka sēnes ātri bojājas, neskatoties uz nogurumu, tās ir jāapstrādā tajā pašā dienā, kad savāktas.
2.solis:
Apskati katru sēni un pārbaudi, vai tajā nav tārpu. Sagatavēm izvēlies stingrākās un jaunākās sēnes.
Attīri sēnes no meža atkritumiem (sūnām, priežu skujām) un smiltīm, izgriez bojātās vietas. Sēnēm, piemēram, sviesta bekām, noņem gļotaino plēvi no cepurītes.
Pēc tam, kad būsi sašķirojis sēnes, noskalo tās vairākas reizes aukstā ūdenī.
Pēc tam lielākās sēnes vari sagriezt vairākās daļās, mazās atstājot veselas. Svarīgi zināt, ka vairākām sēnēm (piemēram, sviesta bekām, baravikām un apšu bekām) griezuma vieta ātri kļūst tumšāka – gaisā tā oksidējas. Lai no tā izvairītos, pēc tīrīšanas (vai sagriešanas) šīs sēnes nekavējoties jāieliek nedaudz sālītā ūdenī – tādējādi tās izskatīsies garšīgāk.
Turpinājumu lasiet nākošajā lapā
Tevi noteikti interesēs
- Vīrs mani aizsūtīja uz laukiem rakt kartupeļus, lai “pilsētnieci iemācītu strādāt” – pastāstīšu ko es izdarīju un kā vēl iemanījos nopelnīt
- Omīte veda ābolus uz tirgu un saļima: svešinieks viņai palīdzēja un mēnesi vēlāk liktenis viņus atkal saveda kopā
- Tas ir jau “ielikts šūpulī”: ko par jūsu personību un likteni atklāj jūsu nagu forma
- Sinoptiķi brīdina par nelabvēlīgām laikapstākļu izmaiņām no 18. decembra -ko tas nozīmē tuvākajām dienām
- Uzklāju svētku galdu, bet vīra radinieki sarauca sejas un es nedomājot vienkārši novācu visu ēdienu no galda
- Ko nevajadzētu darīt 17. decembrī, pretējā gadījumā tiks traucēts jūsu iekšējais miers










